top of page

BARN - Ont i foten

Barn klagar oftast på smärta i foten efter en lång dag i skolan eller efter idrottsaktiviteter. 

Severs skada, även kallad Calcaneal Apophysitis är en smärtsam bensjukdom som orsakas av inflammation i tillväxtplattan som sitter i hälens baksida.

 

Severs skada drabbar vanligen ungdomar i åldern 8–15 år och är vanligast bland de som är aktiva inom löpning och fotboll. Smärtan känns vid varje hälisättning och ökar med högre aktivitetsnivå. Om inte förr så försvinner problemet när hälbenets tillväxtzon växer samman med resten av hälbenet, alltså när längdtillväxten avstannar.

 

Det har visat sig att en hård hälkopp fungerar mycket bra som behandling av unga som lider av Severs skada i hälen. Diagnosen går att fastställa med vanliga kliniska tester och orsaken till besvären är rimligen en överbelastning reaktion i hälbenet.

​​

nedladdning_edited.jpg
Hälkopp skiljer sig från ett klassiskt ortopediskt skoinlägg som är särskilt effektiv vid hälbesvär hos idrottsaktiva barn och ungdomar, tillståndet benämns Severs skada
Materialet gjuts direkt på foten i avlastad position och stelnar efter avtryck.
Resultatet blir ett styv dock dynamiskt hälkoppsinlägg med maximal avlastning av häl och hålfot vilken upplevs väldigt skön för foten.

Hälkoppsinlägget är också förstahandsvalet mot
hälsporre samt ömma hälar hos vuxna individer.

Att tänka på inför besöket:
Du får ta med dig flera par skor inför undersökningen. Skor som du använt länge ger viktiga ledtrådar till hur just du belastar foten då du går eller springer. Hälkoppsinlägget kan direkt användas efter avgjutning.


 
bottom of page